Επαγγελματική συνέντευξη. Από αυτή θα κριθεί αν θα πάρεις τη δουλειά ή όχι. Τι πρέπει να προσέξεις; Τι πρέπει να κάνεις και τι να μην κάνεις; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να αποφύγεις τα λάθη...
Όσα προσόντα κι αν έχεις, όσο οξυδερκής κι αν είσαι, καλό θα είναι να μην ξεχνάς πως η συνέντευξη για μια θέση εργασίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ταυτόχρονα απαιτητικό κομμάτι της διαδικασίας επιλογής.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου ως συνεντευξιαζόμενος.
1. Φρόντισε να είσαι στο χώρο αναμονής περίπου 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη. Τυχόν καθυστερημένη άφιξή σου υποδηλώνει ασυνέπεια, έλλειψη επαγγελματισμού ή κακή διαχείριση και οργάνωση χρόνου. Αντίστοιχα, καλό είναι να προσέξεις να μην φτάσεις πολύ νωρίτερα, καθότι αυτό μπορεί να δείχνει αυξημένο άγχος και μεγάλη αβεβαιότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, πέρασε λίγο χρόνο σε μια διπλανή καφετέρια ή στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.
2. Σε καμία περίπτωση μην εισέλθεις στο χώρο της συνέντευξης με τον καφέ, το τσάι ή το χυμό σου. Ωστόσο, θα μπορούσες να έχεις ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα ή στον χαρτοφύλακά σου και να ζητήσεις ευγενικά αν θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ειδικά αν είσαι αγχώδης προσωπικότητα αυτό θα σε βοηθήσει προκειμένου να αποφύγεις την ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
3. Δείξε αυτοπεποίθηση. Η μη λεκτική σου επικοινωνία μαρτυρά πολλά ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης. Φρόντισε να κινηθείς με άνεση στο χώρο, να έχεις ίσια την πλάτη σου, απόφυγε τα σταυρωμένα χέρια που μαρτυρούν αμηχανία και διατήρησε σταθερή την βλεμματική επαφή με τον συνεντευξιαστή σου. Μια σταθερή και γεμάτη σιγουριά χειραψία, σίγουρα θα αξιολογηθεί θετικά.
4. Προσπάθησε να αποφύγεις τις υπερβολές. Ενώ η εμπιστοσύνη στον εαυτό αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας επιτυχημένης συνέντευξης, η υπέρμετρη αυταρέσκεια μπορεί να οδηγήσει στην προβολή μιας αλλαζονικής διάθεσης, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα αρνητική για την καλή έκβαση της συνέντευξης. Αντίστοιχα, καλό θα είναι να μη δείχνεις ούτε ότι επιθυμείς την εν λόγω θέση απελπισμένα, αλλά ούτε ότι χαρακτηρίζεσαι από αδιαφορία για αυτή.
5. Πρόσεξε την εμφάνιση και το ντύσιμό σου. Είναι σημαντικό το ντύσιμό σου να συνάδει με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της επιχείρησης στην οποία αναζητάς εργασία. Δεν χρειάζεται τα ρούχα σου να είναι ακριβά, αλλά καθαρά, καλά σιδερωμένα, στο νούμερό σου, να ταιριάζουν στην ηλικία και τη φύση της εργασίας σου, να νιώθεις άνετα με αυτά και σε γενικές γραμμές να είναι ουδέτερα, δίχως ακρότητες στο στιλ. Εάν είναι δυνατό, αναζήτησε από πριν πληροφορίες σχετικά με τον κώδικα ντυσίματος της επιχείρησης.
6. Εφοδιάσου με τα απαραίτητα. Σε κάποιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου στυλό, μπλοκάκι για τυχόν σημειώσεις, την ατζέντα σου, καθώς και το βιογραφικό σου.
7. Απόφυγε τη φλυαρία. Ο συνεντευξιαστής δεν επιθυμεί να μάθει όλη την ιστορία της ζωής σου. Με το να μιλάς πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος να υποπέσεις σε λάθη, αλλά και να αποκαλύψεις προσωπικές πληροφορίες μεταφέροντας άθελά σου προβλήματα της οικογενειακής σου ζωής, στη συνέντευξη. Όσο χαλαρό και αν σου φαίνεται το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη, θυμήσου πως δεν είστε φίλοι και πως η συζήτηση θα πρέπει να διατηρηθεί σε ένα καθαρά επαγγελματικό πλαίσιο.
8. Χρησιμοποίησε κατάλληλο λεξιλόγιο. Ανάλογα με το είδος του επαγγέλματός σου, φρόντισε να χρησιμοποιείς και την αντίστοιχη ορολογία προκειμένου να αναπτύξεις το εκάστοτε προς συζήτηση θέμα. Απόφυγε λέξεις της καθομιλουμένης ή λέξεις που απαιτούν υπερβολική οικειότητα με το άτομο που έχεις απέναντί σου. Επίσης, προσπάθησε τα λεγόμενά σου να μην είναι συναισθηματικά φορτισμένα και να μην περιλαμβάνουν σχόλια φυλετικού, πολιτικού, θρησκευτικού ή σεξιστικού χαρακτήρα.
9. Να είσαι καλός ακροατής. Συνήθως, από την αρχή κιόλας της συνέντευξης ο συνεντευξιαστής σου δίνει είτε άμεσα είτε έμμεσα διάφορες πληροφορίες. Εκμεταλλεύσου τες! Άλλωστε, η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η αδιαφορία στα λεγόμενα του άλλου δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος. Παρατήρησε προσεκτικά το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη και προσπάθησε να λειτουργήσεις ανάλογα με το ύφος και τους ρυθμούς του.
10. Ενημερώσου για την επιχείρηση στην οποία ζητάς εργασία. Είναι σημαντικό να έχεις μια εικόνα για τις δράσεις της, το χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται και τη φιλοσοφία της. Έτσι, θα μπορέσεις να προβάλεις καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητάς σου που θα κριθούν σημαντικά για το εν λόγω πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα δείχνεις ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι να εργαστείς στον συγκεκριμένο χώρο.
11. Προετοιμάσου για πιθανές ερωτήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις που τίθενται σχεδόν σε κάθε συνέντευξη, όπως: "Πείτε μου μερικά λόγια για τον εαυτό σας", "Ποια θεωρείτε ως τα πιο αδύναμα σημεία του χαρακτήρα σας;", Τι σας έκανε να θελήσετε να εργαστείτε εδώ;", "Τι πιστεύετε ότι θα σας προσφέρει η συγκεκριμένη θέση εργασίας;", "Γιατί να επιλέξουμε εσάς;", "Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;". Αν και κάποιες από αυτές φαντάζουν εύκολες, καλό είναι να τις έχεις δομήσει από πριν στο μυαλό σου. Πιο σπάνια μπορεί να τεθούν ερωτήσεις με πιο προσωπικού χαρακτήρα, όπως: "Ο γάμος είναι στα άμεσα σχέδιά σας;" ή "Σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος;" (για τις γυναίκες). Σε μια τέτοια περίπτωση, η οποία είναι πραγματικά άβολη, μπορείτε είτε να αρνηθείτε ευγενικά να απαντήσετε λέγοντας πως μια τέτοια απόφαση αφορά όχι στην επαγγελματική, αλλά την προσωπική σας ζωή, είτε να δείξετε πως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση έχετε ήδη σκεφτεί μια σειρά από πιθανές λύσεις (π.χ. "έχω τη δυνατότητα ιδιωτικής φύλαξης του παιδιού ή για το πρώτο διάστημα θα με βοηθούν οι γονείς μου, κ.λπ.).
12. Να είσαι ειλικρινής. Πολλές φορές κάποιες από τις ερωτήσεις δεν αποσκοπούν τόσο στην εύρεση της "σωστής απάντησης", όσο στο να διαπιστώσει ο συνεντευξιαστής το πως διαχειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις, καθώς και το πώς λειτουργείς υπό συνθήκες στρες. Μη διστάσεις να παραδεχτείς ότι δεν γνωρίζεις κάτι, δείχνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ενδιαφέρον να ενημερωθείς άμεσα για αυτό.
13. Μην κατηγορήσεις προηγούμενους εργοδότες σου. Όσο άσχημα κι αν νιώθεις ότι σου έχουν φερθεί στο προηγούμενο εργασιακό σου πλαίσιο, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αρχίσεις να εξαπολύεις κατηγορίες. Εάν το κάνεις για τους προηγούμενους, σημαίνει ότι θα μπορείς να το κάνεις και για τους επόμενους! Ακόμα και αν ερωτηθείς για ποιο λόγο έφυγες από την προηγούμενη εργασία σου, θα μπορούσες να απαντήσεις πως: "δεν κάλυπτε πλέον τις φιλοδοξίες μου για επαγγελματική ανέλιξη" ή "επιθυμώ να διευρύνω το αντικείμενο ενασχόλησής μου" κ.λπ. Επίσης, πρόσεξε να μην γνωστοποιείς πληροφορίες από την προηγούμενη εργασία σου οι οποίες είναι απόρρητες και εμπιστευτικές.
14. Πάρε το ρόλο του συνεντευξιαστή. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης μη διστάσεις να θέσεις τις δικές σου ερωτήσεις σε σχέση με τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει, σε περίπτωση που τα ερωτήματά σου δεν έχουν ήδη καλυφθεί. Εάν μάλιστα σου τεθεί η ερώτηση: "Έχετε να ρωτήσετε κάτι;", αν και η συνηθέστερη απάντηση είναι όχι, καλό θα ήταν να θέσεις κάποια ερωτήματα που θα μαρτυρούν τόσο το ότι έχεις φροντίσει να ενημερωθείς για την εν λόγω επιχείρηση, όσο και πως πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και για αυτό ζητάς να μάθεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες.
15. Κλείσε τη συνέντευξη με ευγενικό τρόπο. Προτού αποχωρήσεις και ανεξάρτητα από την πορεία της συνέντευξης, ευχαρίστησε τον συνεντευξιαστή και χαιρέτησε ευγενικά με μια χειραψία.
Κι επειδή όπως έχει πει o Sigmund Freud: "Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας είναι η αγάπη και η δουλειά", προετοιμάσου όσο καλύτερα μπορείς προκειμένου να κερδίσεις την θέση εργασίας που επιθυμείς!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
http://www.tlife.gr/relationships/11/sxeseis-symvoules-epaggelmatikis-synenteuxis/0-87370