Ο φόβος της αποτυχίας





Ο φόβος της αποτυχίας είναι ο φόβος της μη επίτευξης των στόχων και των επιθυμιών μας. Ο φόβος της αποτυχίας μας ακινητοποιεί και μειώνει την ποιότητα της ζωής μας. Ο φόβος έχει την δύναμη να μας περιορίζει αλλά είναι στα χέρια μας,
έχουμε τη δυνατότητα να τον ξεπεράσουμε αφού στην ουσία εμείς τον έχουμε δημιουργήσει. Πολλά άτομα φοβούνται να δράσουν και να πάρουν μια απόφαση για ένα πρόβλημα. Με την αποφυγή της δράσης πολλά από τα προβλήματά μας αυξάνονται η ευημερία μας μειώνεται και η ζωή μας μοιάζει να φθίνει χωρίς νέες εμπειρίες και προκλήσεις.
Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η αποτυχία. Η αποτυχία μας δείχνει μόνο ότι ο δρόμος που επιλέγουμε είναι λάθος. Άρα απλά πρέπει να κοιτάξουμε για έναν άλλο δρόμο, για μια άλλη επιλογή. Το πρόβλημα είναι τι σημαίνει η αποτυχία για τον καθένα μας και με πιο τρόπο επιτρέπουμε την αποτυχία να επεμβαίνει στην ζωή μας. Φοβόμαστε να αποτύχουμε γιατί αισθανόμαστε »ανίσχυροι». Πιστεύουμε ότι η όποια επιτυχία και η όποια αποτυχία μας χαρακτηρίζουν ως άτομα. Για παράδειγμα αν έχω μία επιτυχία, είμαι ένα σημαντικό πρόσωπο, ενώ αν αποτύχω είμαι ένα άχρηστο άτομο και οι άνθρωποι δίπλα μου μπορεί να με επικρίνουν.
Η επιτυχία και η αποτυχία είναι μόνο αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς ή μιας απόφασης κατάλληλης ή ακατάλληλης, σωστής ή λάθος. Ο άνθρωπος είναι κάτι περισσότερο από τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις του. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αντικατοπτρίζουν την αξία του ως ανθρώπινο ον.
Ο φόβος της αποτυχίας δεν σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, τη σημασία του ή τη δυσκολία του. Ο φόβος της αποτυχίας καθορίζεται από το τι πιστεύουμε για την κατάσταση αυτή, από τον εαυτό μας αλλά και από το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε το αποτέλεσμα.
Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Thomas Edison που απέτυχε 10.000 φορές πριν φτιάξει το νήμα του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται στους λαμπτήρες. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε, μετά την απόπειρα 5 χιλιάδες αν αποθαρρύνθηκε. Ο Edison απάντησε ότι δεν είχε αποτύχει 5.000 φορές, αλλά είχε καταφέρει 5.000 φορές να προσδιορίσει τρόπους με τους οποίους δεν λειτούργησε η κατασκευή του. «Αυτό σημαίνει» είπε, «ότι είμαι 5.000 μέτρα πιο κοντά στην ανακάλυψη του πώς να λειτουργήσει». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σημαντικοί επιστήμονες της εποχής, έγραφαν άρθρα για τον Edison που έλεγαν πως αυτό που έκανε ήταν σπατάλη χρόνου και μια σκέτη αποτυχία. Αλλά ο Edison αγνόησε όλες τις επικρίσεις και συνέχισε. Άκουσε την εσωτερική του φωνή, τον εαυτό του και όχι τους άλλους. Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος, αν για τυχόν λάθη ή από κριτική, όλοι οι εφευρέτες και οι επιστήμονες άφηναν ημιτελή τα έργα τους;
Η αποτυχία είναι ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να διορθωθούμε . Οι μόνοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που δεν αποτυγχάνουν είναι εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα.
Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο:
Ο φόβος της αποτυχίας παραλύει.
Η παράλυση οδηγεί στην αδράνεια.
Η αδράνεια δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε φόβο και πάλι.


Συνεχίζεται…..

Ο φόβος της αποτυχίας

Νικώντας το φόβο της αποτυχίας →
Ο φόβος της αποτυχίας
Νικώντας το φόβο της αποτυχίας
Το Κλειδί της Σκέψης – tokleidi.wordpress.com

Βιβλιογραφία: Πέρα από την αποτυχία, John Maxwell, Εκδ. Κλειδάριθμος
Η δύναμη της αποτυχίας, Charles C. Manz, Εκδ. Προνόμιο ΠΗΓΗ
Το διαβάσαμε από το: Ο φόβος της αποτυχίας http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/02/blog-post_1569.html#ixzz2uceM49yH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...