Ένας παγκόσμιος χάρτης της ευτυχίας. Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα ;



 



Ζείτε σε μια ευτυχισμένη χώρα; Δείτε τα αποτελέσματα του δείκτη κατάταξης ΗΡΙ (Ηappy Planet Index) για να μάθετε. Στη συνέχεια… υπoλογίστε τη δική σας βαθμολογία ή


Ο δείκτης ΗΡΙ είναι ένα project του NEF ( new economic foundation ) ενός ιδρύματος του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Είναι πλήρως ανεξάρτητο από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Βασίζεται στις δωρεές και στη βοήθεια των υποστηρικτών για την κοινωνική αλλαγή.




Η Κόστα Ρίκα είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Αυτό βέβαια σύμφωνα με τα ευρήματα τού δείκτη HPI , 0 οποίος κατατάσσει τις χώρες από όλο τον κόσμο , με βάση το βαθμό στον οποίο δημιουργούν συνθήκες για μακρά, χαρούμενη και βιώσιμη ζωή για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές.




Στην Κόστα Ρίκα το 99% της ηλεκτρικής ενέργειάς τους προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η κυβέρνησή τους είναι μία από τις πρώτες που δεσμεύτηκαν για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2021.Κατάργησαν το στρατό το 1949. Έχουν επενδύσει σε κοινωνικά προγράμματα τόσο για την υγεία και όσο και για την εκπαίδευση και έχουν κοινωνική συνοχή. Έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο.Και έχουν και τη Λατινική μουσική.



Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες μελέτες , η έρευνα HPI θεμελιώθηκε πάνω στην ενδιαφέρουσα άποψη ότι η ευτυχία επηρεάζεται πιο έντονα όταν έχεις μακρά ζωή και αισθάνεσαι καλά μέσα στα περιβαλλοντικά όρια του πλανήτη. Ο δείκτης είναι ένα μέτρο αποτελεσματικότητας και κατατάσσει τις χώρες σε σχέση με τη βιωμένη ευημερία και το προσδόκιμο ζωής που παράγουν οι χώρες ανά μονάδα των περιβαλλοντικών εισροών. Αναλυτικά ο

Δείκτης ΗPI = Βιωμένη Ευημερία x Προσδόκιμο της ζωής / Οικολογικό αποτύπωμα



Η βιωμένη ευημερία αξιολογήθηκε με μια ερώτηση που ονομάζεται «Κλίμακα Ζωής» από την Gallup World Poll . Ζητά από τους ερωτηθέντες να φανταστούν μια σκάλα, όπου το «0″ αντιπροσωπεύει την χειρότερη δυνατή ποιότητα ζωής και το «10″ την καλύτερη δυνατή ζωή, και να αναφέρουν το βήμα της σκάλας που αισθάνονται ότι σήμερα στέκονται.

Το προσδόκιμο της ζωής έχει υπολογιστεί βάσει μελέτης της UNDP Human Development Report

Ο HPI χρησιμοποιεί το Οικολογικό Αποτύπωμα που προωθείται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, ως μέτρο της κατανάλωσης πόρων. Είναι ένα κατά κεφαλήν μέτρο της ποσότητας της γης που απαιτείται για τη διατήρηση των καταναλωτικών προτύπων της χώρας, που μετράται σε παγκόσμια εκτάρια (gha), τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα εκτάριο γης με μέση παραγωγική βιοχωρητικότητα.



Μετά την Κόστα Ρίκα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το Βιετνάμ και η Κολομβία είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες, ακολουθούν το Μπελίζ και το Ελ Σαλβαδόρ. Οι ΗΠΑ είναι στην 105η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 41η και η Αυστραλία στην 76η.




Η Ελλάδα βρίσκεται στην #83η θέση βάσει του δείκτη HPI με σκορ =40.5

Βάσει της ευημερίας (Experienced well-being) είμαστε στην #52 θέση
Βάσει του προσδόκιμου ζωής (Life expectancy) είμαστε στην #24 θέση
Βάσει του οικολογικού αποτυπώματος (Ecological Footprint) είμαστε στην #126η θέση





Δείτε ενδεικτικά την «ευτυχία» άλλων χωρών:





Aν θέλετε, υπολογίστε τη δική σας βαθμολογία, το δικό σας δείκτη ΗΡΙ και συγκρίνετε με τους παγκόσμιους μέσους όρους .



Πηγές.

http://www.goodnet.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...